Vergeven (1) – inleiding
Dit bericht is 2057 keer gelezen!
Al een tijdje loop ik te denken aan en te studeren op vergeven. Ik zal eerst het denken uitleggen en dan het studeren. Er ontstaat in ieder geval een nieuwe serie blogs die over vergeven gaat en daar zal ik aan het eind van de inleiding iets over zeggen.
Denken.
Uiteraard kom ik in mijn werk veel situaties tegen waar vergeven een onderwerp is. Er wordt veel over gesproken en er wordt veel mee geworsteld. Meer dan eens wordt het heel erg stil als ik vraag naar wat men eigenlijk bedoelt met vergeven. Het helpt ook niet echt als je er in een preek of elders iets verduidelijking over geeft. Je zult altijd zien dat dan weer niet de mensen aanwezig zijn die het juist nodig hebben Maar belangrijker dan dat vind ik het te schrijven over wat we eigenlijk bedoelen als we het over vergeving hebben. En dus ben ik aan het denken geslagen over ons woordgebruik en de levenswerkelijkheid die we daarmee uitdrukken. Wat bedoelen we eigenlijk?
Studeren.
Voor mij betekent dat in de eerste plaats nagaan wat de bijbel eigenlijk bedoelt met vergeven. Dat is dus woordstudie en situatiestudie. Door die studie verandert ook de betekenis en het gebruik van het woord zelf, maar dat is logisch. Ik vind immers het bijbels spreken belangrijker dan wat ik of wij bedoelen. Toch heb ik gemerkt dat ook de bijbelstudie mijn begrip van vergeven heeft veranderd, ook ten aanzien van wat ik dacht dat de bijbel zei. Goed, het is niet een ingrijpende verandering en wellicht voor de lezers ook niet, maar toch ….
Serie
Er zijn in ieder geval een paar blogs die ik van plan ben te gaan schrijven. Ik begin bij het slachtoffer, met dus degene die iets te vergeven heeft. Daarna kijk ik naar de bijbelse begrippen en dan is het mogelijk dat er een verschuiving in begrippen optreedt. Na die verkenning richt ik nog een keer de aandacht op het slachtoffer van onze tijd om uiteindelijk uit te komen bij de dader, bij degene die vergeving ontvangt. Alles is in de tussentijd mogelijk, dus pin me niet vast op de volgorde. Veel leesplezier en commentaar is altijd welkom!
Geef een reactie