Een kerkzaal is toch geen stadion?
Dit bericht is 2451 keer gelezen!
Er is wat reuring ontstaan omdat er enkele kerken in Nederland zijn die hun kerkdiensten open stellen voor meer dan dertig bezoekers. Er wordt ook veel over geschreven en gedacht, er worden veel meningen geuit, maar ik mis iets in de gedachtegangen die ik tot op heden heb gehoord en gelezen. Ik doel op de reden waarom er sowieso een uitzonderingspositie is voor godsdienstige samenkomsten in Nederland.
We zullen het met elkaar eens zijn als ik zeg dat de overheid niet bepaalt wat en hoe jij gelooft. Het geloof zit in jouw hart en hoofd, jouw gebruiken en levensinrichting. Daar heeft de overheid niets mee van doen en kan daar ook niets aan doen. Natuurlijk mag jouw geloof geen schade doen aan medemensen en daar gaat de overheid dan weer wel over. Maar de overheid kan en mag niet bepalen wat jij gelooft.
Stel nu eens dat er een geloof is waarvoor het heel belangrijk is om op een bepaalde dag samen te komen met mensen van hetzelfde geloof. Men zou bijvoorbeeld kunnen geloven dat de god die men gehoorzaamt de onderlinge samenkomst verplicht. Je zou dan het contact met die god verliezen als je niet samenkomt. Kan de overheid verklaren dat dat onzin is en dat je dat niet mag geloven? Nee, dat kan en mag de overheid in Nederland niet. Dat hebben we met elkaar afgesproken. Dus houdt de macht van de overheid op bij de kerkdeur als je in die kerk gelooft dat de samenkomst van levensbelang is.
Maar als die samenkomst nu eens een bron van mogelijk dodelijke besmettingen wordt? Tja, dan mag de overheid bij de deur gaan staan en zeggen dat de gelovigen in hun kerkgebouw moeten blijven. De overheid moet dat echter wel kunnen aantonen. Het helpt niet als de gelovigen dan zeggen dat dat de wil van God is. Zij mogen dat geloven, maar zolang ze dat geloven moeten ze in hun kerkgebouw blijven als vast is komen te staan dat hun samenkomst besmettingen veroorzaakt of anderszins schade aan medemensen toebrengt. Tot ie tijd gaat de overheid niet over de religieuze overtuiging en zijn mensen vrij te geloven dat kerkgang noodzakelijk is voor hun gelovige leven.
Maar waarom mag dat dan niet bij een voetbalclub? Dat zou wel mogen als bij de wet is komen vast te staan dat voetbal een religie is. Volgens wijlen Rinus Michels is voetbal oorlog, dus dan moet het sowieso in het stadion blijven. Daarbij lijkt voor sommige supporters voetbal een zuivere religie. Maar dat betekent nog niet dat het volgens de wet ook een religie is. Daar kun je natuurlijk moeite voor gaan doen net als de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster heeft geprobeerd. Het lukte hen niet omdat “Volgens de raad (Raad van State) heeft het pastafarisme een dusdanig satirisch karakter dat de stroming niet voldoet aan de criteria van “overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang” die nodig zijn om de stroming als religie aan te merken.” Of voetbal wel aan die criteria voldoet waag ik te betwijfelen. Bijgevolg is het onzinnig om een voetbalstadion te vergelijken met een kerkzaal.
De meeste kerken in Nederland houden online diensten. er zijn wat technici in de kerk en af en toe een bezoeker, maar dat is het dan ook wel. Sommigen doen dat omdat dat zo is afgesproken, anderen uit solidariteit met de opgesloten voetbalfans en sportbeoefenaars en weer anderen uit vrees voor het coronavirus. Voor deze gelovigen is de kerkdienst van groot belang en het niet naar de kerk kunnen een flink offer. Maar voor hen is de kerkdienst niet zo verplicht dat het contact met God er mee staat of valt. Voor sommige, vooral orthodoxe, gelovigen is dat wel zo. En zij mogen dat geloven en dat geloof ook uitoefenen.
Als je dat belachelijk vind raad ik je aan even wat verder te denken. Je loopt namelijk het risico dat de vrijheid van geweten verdwijnt uit Nederland. Ondersteun je deze christenen niet dan ben je hard op weg om een maatschappij te bouwen zoals we die kennen in religieuze dictaturen als Iran, Turkije en andere landen. En laten we in ieder geval tegen elkaar zeggen dat we dat niet willen. We hebben niet voor niets Nederland ontwikkelt tot een vrij land. En zelfs al vinden de orthodox gereformeerden dat Nederland veel te vrij (zelf bandeloos) is, op dit moment hebben zij er niet anders dan voordeel van. Maar neem hen dat voorrecht niet af, want je maakt jezelf tot een slachtoffer van een dictatuur.
Geef een reactie